Waar op te letten bij de aankoop van een zonnebril

Waar op te letten bij de aankoop van een zonnebril

Geldig tot 1 januari 23.59u

Waar op te letten bij de aankoop van een zonnebril

Geldig tot 1 januari 23.59u

needle

0 reacties

180x gebruikt

Onmisbaar tijdens de warme dagen; een zonnebril. Het staat niet alleen mooi en zomers, maar net zo belangrijk is de bescherming voor je ogen.

Maar wat is een goede zonnebril?
Natuurlijk is het fijn dat je een zonnebril ook goed kan spiegelen met de inhoud van je portemonnee, maar wees je ervan bewust dat een investering in een goede zonnebril ook een investering in het behoud van je ogen is.

Musthave #1: een zonnebril met UV-bescherming

Er bestaan zonnebrillen met gewone gekleurde glazen zonder UV-bescherming. Zij beschermen je ogen onvoldoende. Sterker nog, zodra het donker wordt verwijden de pupillen zich waardoor meer schadelijke stralen tot het netvlies kunnen doordringen. De stralen kunnen tot pijnlijke ontstekingen van het bindweefsel leiden met als resultaat: blijvende schade aan het hoornvlies.

Een zonnebril met UV-bescherming is dus een must have. Staat er UV-400 op de bril, dan ben je zeker dat je zonnebril de schadelijke stralen grotendeels afblokken. UV 400 is de categorie die alle lichtstralen met golflengtes tot 400 nanometer blokkeert. Dit omvat alle UVA- en UVB-stralen. UV-C-stralen worden in principe geabsorbeerd door de atmosfeer van de aarde, maar UV-B- en UV-A-stralen dringen ongehinderd door tot het aardoppervlak. De aanduiding UV400 met gegarandeerde UV-bescherming beschermt dus tegen schadelijke UV-B- en UV-A-straling.

Om het makkelijk en overzichtelijk te houden worden in Europa brillen getest het doorlaten van licht. Aan de hand van een cijfercode weet je welke type bril moet kopen voor welke weertype.

  • 0 > Bij bewolkt weer in de stad of binnen. Geeft geen bescherming.
  • 1 > Bij gesluierde hemel met matig licht of voor gedeeltelijk bewolkte dagen.
  • 2 > Geschikt voor normale zomerdagen. 
  • 3 > Biedt intensieve bescherming bij hevig licht, op zee of in de bergen. 
  • 4 > Bijzonder sterke bescherming, voor het hooggebergte en de gletsjers. Zonnebrillen met categorie 4 zijn verboden in het wegverkeer.

Koop je een zonnebril dan zit je met een categorie 3 bril het veiligst met een veelzijdig gebruik.

Polarised of niet?

Sommige brillen hebben gepolariseerde glazen. Dit principe vermindert niet alleen lichtintensiteit, maar haalt ook schitteringen uit het licht. Zit je veel op of langs het water of de weg, dan kunnen polarised glazen net wat meer rust aan je ogen geven, dan normale glazen.

Pasvorm en grootte

Niets zo vervelend als een zonnebril die van je neus af glijdt of waar het licht toch langs de glazen in je ogen schijnt; besteed ook tijd en aandacht aan de ideale pasvorm en grootte. Als je glazen te klein zijn, heb je toch weer UV stralen in je ogen langs de glazen. De ideale zonnebril reikt van boven tot aan de wenkbrauwen en van onder tot de rand van het gezicht.

Let ook op de hoogte van de neusbrug. De perfecte zonnebril heeft verstelbare neuspootjes zodat je jouw ideale bril zelf passend kunt maken.

Goede deal!

And last, but not least… de prijs! Tip nummer één is, laat je niet in de luren leggen met mooie deals voor hippe zonnebrillen. Zoals wel vaker is gemeld; als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Een dure merk zonnebril, voor een kwart van de prijs op een twijfelachtige website, is doorgaans een namaak en heeft niet de beschermende waarde en kwaliteit. Dus los van het feit je je ogen op het spel zet, zal de bril waarschijnlijk ook sneller stuk gaan.

Check daarom altijd de CE-markering: De CE-markering bestaat sinds 1 juli 1995 en geeft aan dat er UV-bescherming is tot ten minste 380 nanometer. Het bevindt zich aan de binnenkant van de slapen en geeft aan dat het model voldoet aan de huidige EU-normen.

Check daarnaast het typenummer (EAN) van de bril bij andere partijen. Twijfel je dan nog over de echtheid, laat het even checken bij de needle community!